جمعه, 07 اردیبهشت ماه 1403

کد خبر: 254

تاریخ خبر: 1398/05/16

تبلیغ‌افزار چیست و چه کاربردهایی دارد؟

تبلیغ‌ افزار (Adware) یک نرم‌افزار است که آگهی‌های تبلیغاتی (بنرها) را روی کامپیوتر شما نصب می‌کند. Adware مخفف Advertisement Software یا نرم افزار تبلیغاتی است. هر نرم افزاری یا برنامه‌ای که از وجود تبلیغات در کنارش استفاده کند به عنوان تبلیغ افزار یا Adware شناخته می‌شود.

 

به گزارش تبلیغات نیوز، Adware ها به اشکال مختلفی می‌توانند فعالیت کنند، از صفحات Popup گرفته که در مرورگرهای اینترنتی مشاهده می‌شود تا تبلیغاتی که در محیط یک نرم افزار قرار گرفته است، برای مثال شما از بازار یک نرم افزار برای گوشی اندرویدی خود دانلود می‌کنید و در حین کار کردن با آن انواع و اقسام تبلیغات را در کنار این نرم افزار مشاهده می‌کنید که در واقع ماهیت Adware بودن نرم افزار را نشان می‌دهد.

برنامه‌های Adware ممکن است تبلیغات خود را در حین فرآیند نصب نرم افزار به شما نمایش بدهند و حتی ممکن است در حین فرآیند نصب به شما امکان این را بدهند که نرم افزارهای جانبی تبلیغاتی بر روی سیستم شما نصب شود، حتما دیده‌اید که برخی نرم افزارها در حین فرآیند نصب نرم افزار انواع و اقسام نوار ابزارها را به شما پیشنهاد می‌دهند و شما نیز بعضا بدون توجه فقط Next را می‌زنید و بعدا متوجه می‌شوید که این نرم افزار یک نوار ابزار تبلیغاتی به همراه داشته است.

برخی از انواع Adware ها در حین فرآیند نصب نرم افزار به شما لینک‌های اینترنتی می‌دهند که به آن‌ها مراجعه کنید و نرم افزارهای مکملی را نصب کنید. برای مثال در خصوص نصب نوار ابزارها حتما نوار ابزار Ask.com را دیده‌اید که تقریبا روی همه‌ی نرم افزارهای Freeware موجود در بازار بصورت اشانتیون قرار گرفته است و یا برای هایپرلینک معمولا آنتی ویروس‌ها در کنار فرآیند نصب به شما پیشنهاد استفاده از ابزارهایی مثل TuneUp Utilities را می‌دهند.

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین روش‌هایی که Adware ها خودشان را به آن شکل در می‌آورند ترکیب کردن خودشان با نرم افزارهای Freeware و Shareware است. نرم افزار Shareware در هنگام اجرا یا startup سیستم یک صفحه وب را بصورت خودکار باز می‌کند که به یک تبلیغ اینترنتی منتهی می‌شود. برای مثال شما Daemon Tools را نصب می‌کنید و بعد از اجرا مشاهده می‌کنید که صفحه‌ی تبلیغاتی نرم افزار Astroburn بصورت خودکار برای تان باز می‌شود و تبلیغات این نرم افزار را شاهد خواهید بود.

در نرم افزارهای Freeware بعضا تاز زمانی‌که صفحه‌ی تبلیغاتی مورد نظر نرم افزار را باز نکنید برخی از امکانات نرم افزار برای شما فعال نخواهند شد، برای مثال AVG به شما می‌گوید که باید در صفحه‌ی TuneUp ثبت نام کنید تا همه‌ی امکانات در اختیار شما قرار بگیرد و یا حتی ممکن است بگویند حتما فلان نرم افزار را خریداری کنید تا امکانات این نرم افزار فعال شود. در بیشتر اوقات این نرم افزارها و برنامه‌ها هیچ‌گونه صدمه و تخریبی بر روی سیستم شما ایجاد نمی‌کنند اما به هر حال ممکن است Adware هایی وجود داشته باشند که به سیستم شما صدمه بزنند. بنابراین هدف اصلی این‌گونه نرم افزارها فقط تبلیغات است و این موضوع اگر زیاد شود باعث ایجاد مزاحمت برای کاربران می‌شود. اگر Adware ای موجود باشد که به سیستم صدمه بزند این Adware در رده بندی بدافزارها و Malware ها قرار می‌گیرد.

احتمالا شاهد این موضوع بوده‌اید که از پس از نصب یک نرم‌افزار، تبلیغ‌ افزار آگهی‌های تبلیغاتی یا پاپ‌آپ‌ها را روی کامپیوتر شما نمایش داده است. این امر لزوما بد نیست. چرا که باعث می‌گردد تا توسعه‌دهندگان نرم‌افزار‌ها بتوانند نرم‌افزارهایشان را برای مصرف‌کنندگان نهایی رایگان عرضه کنند. با این حال به گفته کارشناسان، تبلیغ‌افزارها از زیرمجموعه‌های بدافزارها هستند و از نرم‌افزارهای رایگان، نرم‌افزارهای اشتراک‌گذاری فایل، موزیک و اپلیکیشن می‌توانند وارد سیستم کاربران شوند و با جمع‌آوری اطلاعات شخصی، باعث نقض حریم خصوصی شده و حتی اطلاعات بانکی را به دست آورند.

بدافزارها انواع گوناگونی دارند و از باج‌افزارها که اطلاعات کامپیوتر افراد را کدگذاری و برای بازگرداندن این اطلاعات، درخواست پول می‌کنند تا تبلیغ‌افزارها که نوع ساده‌تری از بدافزار هستند و می‌توانند اطلاعات زیادی از شما شامل تاریخچه مرورگر و نتایج جست‌وجویتان را گردآوری کنند. اما تبلیغ‌افزارها از چه طریق می‌توانند به سیستم کاربران دسترسی داشته باشند؟

یکی از روش‌های نفوذ تبلیغ‌افزارها، نرم‌افزارهای رایگان است. این نرم‌افزارها معمولا هزینه‌شان را از طریق تبلیغات به دست می‌آورند، تبلیغاتی که می‌توانند آلوده باشند. البته نرم‌افزارهای رایگان اوپن سورس یا منبع باز، بهترین ابزارهای رایگانی هستند که بدون هیچ نگرانی می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، ولی نرم‌افزارهای رایگان دیگری که اوپن سورس نیستند، می‌توانند خطرناک باشند.

در این راستا، علی‌اصغر زارعی -کارشناس مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی- در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که نرم‌افزارهای اشتراک‌گذاری فایل، موزیک و اپلیکیشن می‌توانند خطرناک باشند، گفت: هکرها می‌توانند تبلیغ‌افزارها را در برخی از فایل ها بگنجانند و بعد شما را ترغیب می‌کنند که آن فایل‌ها را دانلود کنید. شما همچنین از طریق دانلود فایل‌های مشکوک یا کلیک روی لینک‌های آلوده در ایمیل ها، ممکن است اسیر تبلیغ‌افزارها شوید.

وی دریافت تبلیغات زیاد که بسیار اذیت‌کننده هستند، ‌کند شدن سرعت سیستم، کرش کردن سیستم، رفتارهای غیرمتعارف مرورگر مثل باز شدن خودکار تب جدید، تغییر در نوارابزار و همچنین عوض شدن تنظیمات، اضافه شدن آیکون‌های جدید در سیستم عامل را از نشانه‌های تبلیغ‌افزارها در سیستم دانست.

تبلیغ‌افزارها در سیستم شما چه کاری می‌کنند؟

تبلیغ‌افزارها آگاهانه یا ناآگاهانه به سیستم شما می‌آیند و بعد از طریق رجیستری ویندوز در حافظه سیستم‌تان بارگذاری می‌شوند، در مرحله بعدی شروع به جمع‌آوری اطلاعات شما از طریق کوکی‌ها می‌کنند. تبلیغ‌افزارها با جمع‌آوری اطلاعات شخصی شما می‌توانند از آن‌ها استفاده و حریم خصوصی‌تان را نقض کنند. البته روی عملکرد سیستم عامل دستگاهتان هم تاثیر زیادی می‌گذارند. تبلیغ‌افزارها در بیشتر مواقع به مرورگرهای شما حمله می‌کنند و برای دسترسی راحت‌تر به اطلاعات شما، تنظیمات آن‌ها را  تغییر می‌دهند. بعضی اوقات هم شما ترغیب می‌کنند که کالاهای جعلی بخرید و در طول  پروسه خرید، اطلاعات بانکی‌تان را به دست می‌آورند.

زارعی در پاسخ به این پرسش که برای جلوگیری از نفوذ تبلیغ‌افزارها باید چکار کرد؟ توضیح داد: باید از آنتی‌ویروس و فایروال دقیق و مناسب استفاده کنید و مطمئن شوید که از آخرین نسخه  و به‌روز شده باشد، روی لینک‌های مشکوک که در ایمیل دریافت می‌کنید، اصلا کلیک نکنید یا حتما قبل از کلیک کردن آن‌ها را اسکن کنید، همچنین فایل‌های ضمیمه ایمیل‌هایتان را بدون اطمینان داشتن از فرستنده دانلود نکنید؛ همچنین به هیچ عنوان نباید روی پاپ‌آپ یا پنجره‌های تبلیغاتی که در مرورگر باز می‌شوند، کلیک کرد.

وی با بیان این‌که اگر در نوار آدرس علامت قفل سبز رنگ وجود نداشته باشد، معمولا نشان‌دهنده امن نبودن سایت مورد نظر است، افزود: بنابراین نباید هرگز از وب‌سایت ناامن بازدید کرد، همچنین نرم‌افزارها را باید از منابع رسمی و معتبر دریافت و هنگام نصب برنامه‌ها با دقت گزینه‌ها را انتخاب کرد، زیرا در قسمت لایسنس بسیاری از آن‌ها نوشته شده که این برنامه بخشی از اطلاعات شما را گردآوری می‌کند، در این صورت اگر آن را تایید کنید، عملا حریم خصوصی‌تان را به خطر می‌اندازید. از افزونه‌هایی که نمایش تبلیغات را مسدود می‌کنند، استفاده کنید، همیشه حواستان به امنیت‌تان باشد تا هیچ‌وقت گرفتار بدافزارها نشوید.

 

بنابراین تبلیغ‌افزارها می‌توانند مشکل‌ساز شوند اگر:
• بدون اجازه خود را روی کامپیوتر نصب کنند.
• غیر از نرم‌افزاری که به همراهش آمده‌اند، خودشان را روی نرم‌افزارهای دیگر نصب کنند و هنگامی که از آن نرم‌افزارها استفاده می‌کنید، آگهی‌های تبلیغاتی نشان دهند.
• مرورگر را بربایند تا بتوانند آگهی‌های تبلیغاتی بیشتری را نمایش دهند. (مرورگر ربایی را هم ببینید.)
• بدون کسب اجازه‌ی شما اطلاعات مرورگر را جمع‌آوری کنند و آن‌ها را از طریق اینترنت به دیگران بفرستند. (جاسوس‌افزار را هم ببینید.)
• طوری طراحی شده باشند که حذف کردن آن‌ها دشوار باشد.
• تبلیغ‌ افزار می‌تواند سرعت کامپیوتر شما را کم کند. همچنین ممکن است با دانلود آگهی‌های تبلیغاتی از سرعت اینترنت بکاهد. گاهی وجود عیب‌های برنامه‌نویسی در تبلیغ‌ افزار نیز می‌تواند کامپیوتر شما را دچار اختلال کند. همچنین اگر به منظور ادامه‌ی کار با کامپیوتر مجبور باشید پاپ‌آپ‌های تبلیغاتی را ببندید می‌توانند تمرکز شما را به هم بزنند و وقتتان را تلف کنند.

برخی ضدویروس‌ها تبلیغ‌ افزار ها را شناسایی می‌کنند و آن‌ها را به‌عنوان برنامه‌های ناخواسته‌ی احتمالی گزارش می‌دهند. پس می‌توانید یا به آن‌ها اجازه دهید که فعالیت خود را ادامه دهند و یا آن‌ها را از روی کامپیوتر خود حذف کنید. همچنین برنامه‌هایی وجود دارند که صرفا برای شناسایی انواع تبلیغ‌ افزار به کار می روند.

 

 

 

نظرات کاربران